Fastdraw Show
Aktiviteetit
Bio
Yhteistyökumppanit
Usein kysyttyä
Yhteystiedot
VideotKuvia
Keikkakalenteri
Colt SAAPääsivu
 

Colt Single Action Army 1873

Colt Single Action Army valmistui Coltin palkkalistoilla työskentelevien herrojen Richards ja Mason suunnittelupöydältä 1871. Patentti myönnettiin 1872 ja mittava valmistus alkoi 1873. SIngle Action Army oli, kuten nimikin kertoo, suunnattu ennenkaikkea armeijalle. Alkuperäisen ns. ratsuväkimallin piipun pituus oli 7 ja puoli tuumaa, tämä sen vuoksi, että aseessa säilyisi 1851 Navyn ja 1860 Armyn tuntu. Pian rinnalle tuotiin ns. tykistömalli 5 ja puolen tuuman piipulla. Piipun lyhennyttyä ejektoriputken mittaiseksi eli 4 3/4 tuumaan saatiin kenties parhaiten tasapainoitettu käsiase aseiden historiassa. Coltin Single Action Armya kantoivat 1800-luvun lopun asesankarit lain molemmilla puolilla: Jesse James, Cole Younger, Wyatt Earp, Doc Holiday. Kun aseen tuotanto lopetettiin 1941, oli ensimmäisen sukupolven SAA-revolvereita valmistettu 29 eri kaliberissa noin 357 000 kpl. Yli puolet näistä oli neljävitosia.

Westernien koettua uuden tulemisen elokuvien ja television myötä 1950-luvulla, alkoi kysyntä myös Lännen aseita kohtaan kasvaa. Ruger ja Great Western alkoivat valmistaa SAA:n kopioita ja vuonna 1955 myös Colt otti Single Action Armyn jälleen tuotantoon. Vuoteen 1975 mennessä näitä toisen sukupolven Peacemakereita oli valmistettu noin 74 000 kpl ja Colt ilmoitti jälleen lopettavansa niiden tuotannon. Kolmas sukupolvi sai alkunsa heti seuraavana vuonna. Kolmannen sukupolven revolverit olivat siististi viimeisteltyjä, mutta ei niitä voi verrata ensimmäisen ja toisen sukupolven aseisiin. Kulujen vähentämiseksi aseeseen oli tehty joitain pieniä muutoksia. Viimeisen vaiheen Single Action Armyt tulivat tehtaalta kalibereissa .45 Colt, .357 mag, .44 spec ja 44-40. Valmistus päättyi 1981.

1990-luvulla räjähdysmäisesti kasvanut kiinnostus Yhdysvaltain historiaan, erilaisten historianelävöittämisryhmien ja -tapahtuminen valtaisa suosio ja tietenkin ampumaharrastus nimeltä Cowboy Action Shooting ovat rajusti lisänneet Amerikan historiaan liittyvien käsiaseiden kysyntää. Italialaiset ovat jo pitkään vastanneet tähän kysyntään, mutta myös Colt on palauttanut Peacemakerin, tämän kohta 130-vuotiaan veteraanin tuotantoon. Tällä kertaa ei ole tarvinnut osiakaan vaihdella kulujen leikkaamiseksi, sillä halukkaat kyllä maksavat pyydetyn hinnan, mikäli jaksavat kuukausitolkulla jonottaa asettaan. Ja jos Suomenrahassa 10 000-12 000 markkaa maksaneen SAA:n töhriminen ruudilla ja lyijyllä hirvittää, voi sen asettaa vitriiniinsä ja hivellä sitä iltaisin. Ampumaradalle voi lähteä Colt Cowboyn kanssa, sillä myös Colt on lähtenyt kopioimaan omaa asettaan. Colt Cowboy on huhujen mukaan Italiassa valmistettu Colt, vaikka yhtiö itse komeasti mainostaakin ”Nothing is more American than Colt”. Aseen iskuripiikki on integroitu runkoon, mikä varmasti häiritsee joitakin, sillä hana viritettynä ase ei näytä enää Peacemakerilta. Joka tapauksessa Cowboy on pitkän perinteen jatkaja ja italialaisten rinnalla mitä kelvollisin kohtuuhintainen paukkurauta nykyajan ”viikonloppu-karjapaimenen” käyttöaseeksi.

Teksti: Classic Old Western Society kotisivuilta